Jag lärde mig mycket nytt om smärta på Medicinsk tränare, vilket jag haft stor nytta av som personlig tränare.
För cirka fem år sedan anmälde jag mig till The Academys utbildning Medicinsk tränare. Jag hade redan läst en del om modern smärtforskning innan, men under kursen lärde jag mig mycket nytt som jag har haft stor användning av som personlig tränare. I denna artikel ska vi gå igenom några av de insikter jag fick på Medicinsk tränar-utbildningen.
1. Dålig hållning orsakar smärta
Detta stämmer inte, även om det är en utbredd myt (1-5). Den kommer troligen från det faktum att kontorsarbetare ibland upplever smärta i axlar och nacke. Man har då antagit att deras arbetsställning är problemet.
I verkligheten beror smärtan sannolikt på att de har suttit och spänt sig i samma position för länge. Huruvida de hade en "bra" eller "dålig" hållning spelar ingen roll.
2. Smärta och skada är samma sak
Det är lätt att tro att de är två sidor av samma mynt. Skador beror ju på överbelastning av vävnaden, medan smärta är ett alarmsystem.
I vissa fall är smärta fördelaktigt, eftersom det hindrar ytterligare belastning och ger kroppen tid att återhämta sig. Men ibland kan smärtsystemet överreagera – det är då vi talar om kronisk smärta. Det innebär att du har ont även efter att en eventuell skada har läkt.
3. Jag bör ta det lugnt om jag har ont
Delvis sant. Det handlar om att hitta en balans mellan rörelse/belastning och vila.
Om en rörelse orsakar en liten irritation är det oftast ingen fara att fortsätta. Men om något gör ont, kan det vara bäst att undvika just den rörelsen. Gör det du kan med det du har!
4. Dålig lyftteknik leder till smärta
Nej, inte nödvändigtvis. Rädslan för att en viss rörelse är farlig kan faktiskt i sig själv leda till smärta, detta kallas nocebo-effekten.
Nocebo är motsatsen till placebo: Om du förväntar dig att något ska göra ont, kan det faktiskt börja göra ont.
En studie visade till exempel att det inte spelade någon roll om personer lyfte med "god teknik" eller "dålig teknik" – det fanns ingen tydlig koppling till smärta (6).
5. Om jag har ont borde jag gå till en behandlare
Kanske. Det beror på.
Om smärtan påverkar din vardag och ditt arbete kan en behandling vara en bra lösning. Tillfällig smärtlindring kan ge kroppen extra möjlighet att återhämta sig. Det kan också vara klokt att söka hjälp om smärtan varar längre än den normala läkningstiden.
Men en potentiell nackdel är att olika behandlare har olika syn på hur kroppen fungerar och hur modern smärtforskning ser ut.
Hur vet du om en behandlare är bra?
- En bra behandlare ger dig övningar och egenvård för att förbättra din situation.
- En dålig behandlare insisterar på att endast deras behandling kan hjälpa och säger att du måste komma tillbaka för ständiga behandlingar.
En bra behandlare kan fortfarande rekommendera flera behandlingar för att påskynda läkningen, men kommer betona att det viktigaste arbetet gör du själv.
Slutsats
Jag tror att det bästa en behandlare som inte är uppdaterad på modern smärtforskning kan göra, är att lära sig av dem som har analyserat forskningen i detalj.
Det är precis vad man får på The Academys Medicinsk tränare. För en personlig tränare är det också mycket användbart att förstå hur man hanterar smärta och rehabilitering. Man ska inte ersätta en fysioterapeut, men när det gäller vardagliga besvär kan en PT faktiskt göra stor skillnad.
Källor:
- Christensen ST, Hartvigsen J. Spinal curves and health: a systematic critical review of the epidemiological literature dealing with associations between sagittal spinal curves and health. J Manipulative Physiol Ther. 2008 Nov-Dec;31(9):690-714. doi: 10.1016/j.jmpt.2008.10.004.
- Edmondston SJ, Chan HY, Ngai GC, Warren ML, Williams JM, Glennon S, Netto K. Postural neck pain: an investigation of habitual sitting posture, perception of ‘good’ posture and cervicothoracic kinaesthesia. Man Ther. 2007 Nov;12(4):363-71. PubMed PMID: 1696331.
- Evcik D., Yücel A. Lumbar lordosis in acute and chronic low back pain patients. Rheumatol Int. 2003 Jul;23(4):163-5. Epub 2003 Jan 18.
- Greenfield B, Catlin PA, Coats PW, Green E, McDonald JJ, North C.Posture in patients with shoulder overuse injuries and healthy individuals. J Orthop Sports Phys Ther. 1995 May;21(5):287-95.
- Grimmer K. An investigation of poor cervical resting posture. Aust J Physiother. 1997;43(1):7-16. Effect of training and lifting equipment for preventing back pain in lifting and handling: systematic review. BMJ 2008; 336 doi: (Published 21 February 2008)Cite this as: BMJ 2008;336:429