4 min

5 sätt att optimera din hälsa

Det är inte alla sjukdomar och tillstånd som går att skydda sig mot. Arv och slump spelar också en roll. Vi kan tyvärr inte leva för evigt, men vi kan påverka kvalitén på livet. Här är 5 tips för hur du kan lägga grunden för god hälsa och ett gott liv!

Vårda din mentala hälsa 

Att ha det bra tillsammans med de omkring dig är en viktig faktor för att leva en vardag utan bekymmer. Om du bråkar med din partner varje dag eller konstant irriterar dig över dina arbetskamrater, bör du försöka hitta en lösning innan det tar på både din psykiska och fysiska hälsa. Finns det oenigheter med familjemedlemmar eller tidigare vänner? Försök att reda ut det oavsett om du tycker att det är den andra partens fel. Var lösningorienterad så kommer du att se att det mesta ordnar sig. För fler råd om bättre mental hälsa kan du besöka länken till helsenorge.no (1).

Träna – både kondition och styrka 

Kondition har ett starkt samband med livslängd (2). Om du tycker att vanlig löpning eller cykling är tråkigt kan du välja något roligare som exempelvis innebandy, squash eller en promenad i skog och mark. Det viktigaste är att göra något, eftersom allt är bättre än inget. Ju äldre du blir, desto viktigare blir också styrketräning för att bibehålla en stark kropp. Om du är starkare och bättre tränad är chanserna stora att du blir mer självständig och har en möjlighet att undvika de värsta fallskadorna. De som är i sämst form kommer att få störst hälsofördelar av att börja träna regelbundet (3).

Vill du lära dig mer om hälsa och träning? Läs mer och anmäl dig till att bli personlig tränare här.

Ät för att tillgodose kroppens näringsbehov

Följ Livsmedelsverkets riktlinjer för en hälsosam kost (4) för att säkerställa att du äter mat som gynnar din kropp. Våga testa nya maträtter och livsmedel!

Vill du lära dig mer om kost och näring? Läs mer och anmäl dig här.

Förverkliga mål och drömmar

Finns det något du alltid har velat göra? Gör det nu! Livet är för kort för att vänta. Om du alltid har velat se Grand Canyon i Arizona, USA, boka resan när du har råd och det passar in i din hektiska vardag. Om det är något du alltid har velat jobba med, börja studera till det på kvällstid. Var entreprenör på fritiden om det är något du har lust med. När du ligger på dödsbädden kommer du att ångra de saker du aldrig gjorde. Du behöver inte förverkliga alla drömmar, men om du gör några av de saker du vill göra här i livet, tror vi att du kommer känna att du lever ett rikt liv.

Undvik cigaretter, överdriven alkohol och kaloririk mat

Rökning, överdriven alkoholkonsumtion och en dålig kost är några av de faktorer som kan bidra starkt till livsstilsrelaterade sjukdomar enligt en rapport från WHO (5). Att sluta eller minska på dessa vanor, tillsammans med regelbunden träning och god mental hälsa, är det bästa du kan göra för en optimal hälsa.

Referenser

Publisert: 22.08.2023 KL. 10:17
Kategori: Blogg

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy