8 min

ALVA - "JAG VILLE GÅ PÅ DEN BÄSTA SKOLAN - OCH DÅ FÖLL VALET PÅ THE ACADEMY"

Vid valet av utbildning så säger Alva att hon ville gå på den bästa skolan – och då föll valet på The Academy. Som så många andra elever uppgett i andra sammanhang så menar Alva att hon snabbt upptäckte att hon kanske inte hade fullt så bra koll på läget som hon hade trott innan hon började studera.

Namn: Alva Olsén

Ålder: 21

Bor: Stockholm

Arbetar med: Personlig tränare på MedFit

Instagram: @alvas_styrka

 

Styrkelyftaren Alva Olséns meriter inom sporten imponerar – vinnare i junior-sm i styrkelyft och klassisk bänkpress 2023, vinnare i juniorklassen av nordiska mästerskapen i styrkelyft och klassisk bänkpress 2023 samt innehar dessutom det svenska juniorrekordet i bänkpress.

 

Träningsintresset har hon med sig sedan barnsben, bland annat med ridning. Intresset för styrketräning tog riktig fart när hennes föräldrar startade en crossfit-box, Crossfit Passagen, när hon var i 15-års åldern.

 

– Jag fastnade då lite för Crossfit Games och såg de här superstarka tjejerna och fick väldigt mycket inspiration av att de visade att tjejer kunde vara så där starka.

 

Först började Alva att träna i hemmet och sedan blev det crossfit. Några år senare märkte hon att hon tyckte att det var allra roligast med styrkelyftsövningarna bänkpress, knäböj samt marklyft och valde att satsa helhjärtat på dessa grenar.

 

Hennes egna tränings- och tävlingsframgångar ledde till att vänner till henne bad om träningshjälp. Så hon började skriva träningsprogram och lära ut övningar åt sina vänner. Men att hon till sist skulle utbilda sig till personlig tränare var inte helt självklart.

 

– Jag ville egentligen bli polis faktiskt, jag tänkte att det skulle passa mig och att vara stark är en fördel i det yrket. Jag har alltid velat ha ett arbete där jag hjälper andra.

 

Men när en vän väckte idén om att Alva skulle bli personlig tränare, eftersom hon ändå redan hjälpte människor gratis, så tyckte hon att det var en bra idé.

 

– Jag valde då att satsa på pt-yrket eftersom det skulle passa mig väldigt bra och knappt känns som ett jobb i och med att det också samtidigt är min stora passion.

 

Vid valet av utbildning så säger Alva att hon ville gå på den bästa skolan – och då föll valet på The Academy. Som så många andra elever uppgett i andra sammanhang så menar Alva att hon snabbt upptäckte att hon kanske inte hade fullt så bra koll på läget som hon hade trott innan hon började studera.

 

– Det var väldigt mycket mer att lära, så att säga, säger hon med ett litet skratt.

 

Men detta var inget som avskräckte henne, hon tog sig igenom utbildningen med bravur och kan numera titulera sig som licensierad personlig tränare.

 

– Jag tycker utbildningen är superbra, jag är så glad och tacksam över allt jag har fått lära mig.

 

Alva uppger att hon särskilt var nöjd med all den praktiska träningen som hon fick under utbildningen, där eleverna bland annat fick öva på att vara klient respektive personlig tränare.

 

– Sedan var det här med skador superbra att det var med i utbildningen. Det är värdefull kunskap som man sen har med sig ut på träningsgolvet.

 

Efter utbildningen började hon så smått arbeta som personlig tränare på föräldrarnas crossfit-gym, men kom snabbt fram till att marknaden där var för liten.

 

– Det var inte så många som var intresserade. Under klasserna på gymmen fick medlemmarna så pass mycket hjälp att de inte kände att de behövde extra hjälp utöver passen.

 

Men det slumpade sig som så att en av medlemmarna på crossfit-boxen också arbetade på kedjan Medfit och bjöd in Alva på jobbintervju. Och på den vägen anställdes hon som personlig tränare på Medfit och arbetar numera på deras anläggningar i Haninge och Farsta i södra Stockholm.

 

Alvas typkund är en medelålders kvinna. De flesta vill se resultat utav träningen och många har aldrig satt sin fot på avdelningarna med fria vikter. Men sedan har de med Alvas hjälp tagit sig in på dessa ytor och fått självförtroende att träna där.

 

– Jag har märkt att det är den typen av klienter som dras till mig.

 

Alvas bästa tips för andra som går i tankarna kring att eventuellt bli personliga tränare är att våga.

 

– Man behöver våga ta för sig i rollen som personlig tränare och kanske hitta något område som man tycker är extra kul och nischa in sig där för att sticka ut i ängden.

Publisert: 29.09.2023 KL. 02:17
Kategori: Kry

Har du läst dessa?

Konståkningstjejen Wictoria Grahn hittade i tonåren en ny passion i träning på gymmet – och ett antal år senare är intre...

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Våra partners

The Academy