När du vill. Där du vill

Lic. PT Online

100% flexibilitet, 100% du!

Nu revolutionerar vi utbildningssverige med en banbrytande PT-utbildning som är 100% digital.

Pris

15 900 SEK

inkl moms.

Specialbyggd studieportal

Materialet finns i vår specialbyggda studieportal i samma sekund du loggar in, därefter är det du som väljer var, när och hur du vill studera. För att du ska hålla motivationen uppe under hela utbildningen inkluderar vi:

 • Studiematerial anpassat efter den senaste forskningen inom pedagogik
 • En fokustimer som hjälper dig ta korta och regelbundna raster
 • Ett interaktivt lärosätt med varierande inlärningsmoment (videos, text, bilder, hemuppgifter, quiz osv.)
 • Möjlighet att få snabba svar från din personliga kontakt på vår studiesupport

Vem är utbildningen till för?

Utbildningen är perfekt för dig som brinner för träning och hälsa, varesig du vill kunna erbjuda PT-tjänster till klienter online, på plats, hjälpa vänner och bekanta eller helt enkelt vill lära dig hur du på egen hand kan optimera din träning.

Vad ingår?

 • En unik digital utbildningsupplevelse från en av Europas största utbildningsaktörer
 • Ett PT-kit med en kortlek för anatomi-träning, en PT-tröja mm.
 • En egen hemsida
 • Ett forum för alla som läser utbildningen (där du kan dela tips, ställa frågor och bygga nätverk)
 • Kontaktuppgifter till alla potentiella arbetsgivare i skolans nätverk

Vanliga frågor och svar

För att du ska få en möjlighet att ta emot riktiga klienter samtidigt som du har uppbackning av en lärare har vi valt att inkludera en praktik i utbildningen PT Online. Till skillnad från den praktik många ser framför sig när man hör ordet är detta dock en väldigt begränsad och flexibel typ av praktik.

Syftet med praktiken är att du ska få en möjlighet att träna på alla dina nya färdigheter, vilket innebär att du kan genomföra den när det passar dig, efter att du är färdig med övriga kapitel i utbildningen. Under praktikperioden ska du genomföra 15 träningstimmar med klienter. Vi rekommenderar dig att få en blandning av nybesök (förstagångs-träning) och återbesök (återkommande klienter), vilket innebär 5-10 olika klienter.

Du har två val när det kommer till plats för praktiken:

 • Jag har egna kontakter på ett gym som jag vill genomföra min praktik på

  • Detta är ett perfekt alternativ för dig som ex. redan har ett jobblöfte på ett specifikt gym, varpå du redan under praktikperioden kan börja hitta klienter. I detta fall behöver du bara få godkänt av platschefen på gymmet samt skicka in kontaktuppgifter till personen.

 • Jag behöver hjälp att hitta praktikplats

  • Genom våra långtgående samarbeten med Sveriges största träningskedjor har vi möjlighet att erbjuda dig praktikplats på mängder av gym i kedjorna F24S och Nordic Wellness (som finns belägna i hela Sverige). Du genomför din ansökan om specifika anläggningar i studentwebben senast två veckor innan önskad praktikstart, och får kort därefter återkoppling direkt från gymmet.

Riktlinjer för praktiken på PT PRO:

 • Du väljer själv om du vill genomföra din praktik under en kort och intensiv period (med många klienter varje dag) - eller sprida ut praktiken över en längre period med en klient i veckan eller liknande.

 • Under praktikperioden har du en utsedd mentor från lärarteamet på skolan. Er kontakt sker via mail och går ut på att du efter varje träningstimma skickar över din träningsplanering (inkl. utfört pass och kommentar/förklaring av din planering) till din mentor, som därefter återkopplar med feedback inom 72 timmar.

 • Genom vårt kostnadsfria samarbete med KRY får du (när du ansöker om denna enligt instruktionerna i välkomst-kapitlet) en elevförsäkring under utbildningen. Denna försäkring täcker inte bara dig, utan även eventuella skador på klienter under praktikperioden.

 • Dina praktiktimmar är obetalda och genomförs därmed utan kostnad för någon av klienterna, vilket även innebär att klienterna är fullt medvetna om att du praktiserar.

 • Syftet med praktiken är att du ska få en chans att träna på att sälja in dina PT-tjänster genom att ta kontakt med medlemmar på anläggningen. Vi är fullt medvetna om att detta kan kännas läskigt - men som tur är har du vid praktiktillfället många timmars träning i detta moment, och det finns dessutom mängder av klienter som är oerhört villiga att träna med en PT kostnadsfritt. :)

 • Med tanke på ovanstående punkt rekommenderar vi dig att inte träna på ett större antal vänner/bekanta. Med det sagt förstår vi att du säkerligen kommer ha många vänner och bekanta som är oerhört sugna att få hjälp av dig och är därför helt öppna för att ett fåtal klienter utgörs av denna typ av klienter. Notera dock att dessa personer behöver vara medlemmar på gymmet du praktiserar på för att du ska ha möjlighet att träna personerna (du får alltså inte släppa in personer på gymmet kostnadsfritt under din praktik).

 • Skulle du inte ha möjlighet att genomföra samtliga timmar på ett gym finns även möjligheten att träna klienter hemma/utomhus. Detta får dock ske på max 7 tillfällen av 15.

FRISK-licensen (www.ptlicens.se) ges ut av Almega Friskvårdsföretagen och är en oberoende kvalitetssäkring av PT-utbildningar (och i slutändan Personliga Tränare) som skapades för att säkra en hög kompetensnivå inom PT-yrket i Sverige. Denna licens krävs för att jobba som PT på majoriteten av de stora kedjorna (ex. SATS, Actic, STC osv), likväl som ett antal privata gym.

För att en utbildning ska ha möjlighet att få FRISK-licensen krävs bl.a. att utbildningen har ett stort antal fysiskt lärarledda timmar (ej online-undervisning), att lärarteamet har rätt kompetens (högskoleutbildning och/eller många års erfarenhet av PT-yrket) samt att utbildningen innehåller alla de moment som anses behövas för att nå upp till kompetenskraven. I och med att Lic. PT Online genomförs helt utan fysiskt lärarledda studier ger utbildningen inte FRISK-licensen.

Om man som elev gått en utbildning utan FRISK-licens och senare ångrar sig har det länge endast funnits två alternativ, att gå en godkänd PT-utbildning från start alternativt att genomföra FRISK-provet. The Academy presenterar nu en enklare väg som säkerställer att du som PT har all den kompetens som krävs, och inte behöver betala dubbelt upp. Detta görs genom möjligheten att tillgodoräkna dig tidigare kunskaper och hoppa rakt in i de praktiska delarna av PT PRO, samtidigt som du får räkna av priset du redan betalat (upp till 15900 kronor) för din utbildning.

Utöver detta finns möjligheten att genomföra en examinering via FRISK, vars syfte är att motsvara en hel praktisk PT-utbildning. Om man som elev inte har gått en praktisk utbildning innebär detta att man förväntas tenta av kunskap man inte fått med sig, vilket i sin tur leder till att många elever inte klarar provet och tvingas betala för ytterligare försök. Lägger man till faktumet att varje försök kostar närmre 10.000 kronor riskerar det att snabbt bli en kostsam väg att gå.

Vi som skola rekommenderar därför starkt att du som önskar att bli FRISK-licensierad går en utbildning som lever upp till dessa krav. Inte primärt för att få ett papper på kunskapen, utan för att du, när du står på gymmet och förväntas leverera i enlighet med den kompetens du intygat att du har, ska vara trygg i att du faktiskt besitter den kompetens som krävs.

Tips från oss:

1. Om du går PT Online (eller en likvärdig online-utbildning) och vill göra FRISK-provet - jobba ett gäng månader på ett gym som inte kräver FRISK innan så att du har ett gäng timmars praktisk erfarenhet när du väl gör provet.

2. Fundera på om det inte kan vara ett alternativ att istället uppgradera till PT PRO hos oss, då får du dra av hela kostnaden för PT Online på priset, så du förlorar inget och får FRISK-licensen direkt när du får din PT-licens :) Läs mer om PT PRO här!

Det enda förkunskapskravet vi har på våra PT-utbildningar är att man förstår Svenska flytande, då all undervisning sker på Svenska. I övrigt finns det inga som helst hinder för att bli PT, så boka din plats på utbildningen redan idag!

Vi samarbetar med alla ledande aktörer i Sverige och förmedlar dagligen kontakt till rekryterande person på de olika gymmen runt om i Sverige till alla våra elever. Tveka inte att höra av dig till oss om du som elev på skolan vill byta jobb längre fram i karriären, en gång del av The Academy-familjen alltid del av The Academy-familjen!

En av de bästa sakerna med PT Online är att du bestämmer själv när och var du pluggar bäst, och det finns bara två tidsgränser att förhålla dig till:

I enlighet med Europe Active behöver du som snabbast genomföra utbildningen på 16 veckor. Du disponerar själv tiden under dessa veckor - men får alltså din licens som tidigast 16 veckor efter start.

För att kunskap ska hålla sig kvar i längden behöver man se till att det inte går allt för lång tid mellan studietillfällena. Av denna anledning har vi satt en maxtid på ett år (52 veckor). Skulle det vara så att någonting oväntat uppstår och du behöver någon månads förlängning är det naturligtvis bara att höra av dig, men vi uppmanar dig att inte dra ut på studietiden för mycket.

Det finns många olika PT-utbildningar på den svenska marknaden, och vi förstår att det kan leda till förvirring för dig som söker en utbildning. Vi har därför satt ihop en enkel guide som förklarar några viktiga saker att fundera över när du jämför utbildningar.

MÅL: En av de viktigaste sakerna du behöver fundera på är vilken målsättning du har med dina studier, då detta kan komma att påverka vilken utbildning som passar dig bäst. Om du är intresserad av träning och vill lära dig mer för egen del, redan jobbar i friskvårdsbranschen och vill kunna ge träningstips till befintliga kunder eller vill testa PT-yrket kanske det räcker med en enklare utbildning (ex. Lic. PT Online). Om du vill byta karriär och jobba heltid som PT kanske det är värt att satsa på en fysiskt lärarledd PT-utbildning (Lic. PT PRO). Om du väljer att gå Lic. PT Online och vid ett senare tillfälle vill lära dig ännu mer så drar vi av det du betalat för Lic. PT Online på priset för Lic. PT PRO!

LÄRARTEAMET: För att du ska få de bästa förutsättningarna att lyckas som PT har vi inte bara handplockat några av branschens största namn, utan har handplockat de profiler som själva är aktiva inom yrket och är högskoleutbildade i samma/närliggande ämne de undervisar inom.

FÖRUTSÄTTNINGAR: En person som är helt ny till träning kan behöva mer stöd under utbildningen än en person som tränat på elitnivå i många år. Därför har vi två olika alternativ för dig som vill bli PT:

Lic. PT Online är det perfekta alternativet för dig som gillar onlinestudier och behöver en flexibel utbildning som kan göras när och var som helst. I och med att materialet är förinspelat är det du som planerar in dina studietillfällen, samtidigt som du har mängder av interaktioner med vårt lärarteam under utbildningen (genom personligt rättade inlämningsuppgifter). Av denna anledning har vi även kunnat ge dig ett pris som sänker tröskeln in i PT-branschen mer än någonsin tidigare!

Lic. PT PRO är vår fysiskt lärarledda PT-utbildning som maximerar dina förutsättningar till en lång och framgångsrik PT-karriär. Under utbildningens nio helger (fredag 16-20, lördag/söndag 8-17) som är förlagda varannan helg under ca 4 månader får du totalt 182 lärarledda timmar. Under dessa timmar tränas du praktiskt i alla delar av PT-yrket, alltid med stöd från vårt fantastiska lärarteam som inkluderar många av Sveriges mest kända träningsprofiler. Detta är den rätta vägen för dig som vet att PT-yrket är rätt, vill gå all in direkt och som vill maximera jobbmöjligheterna efter utbildningen.

Om du redan innan vet att du vill jobba på ett specifikt gym är det en bra idé att fråga gymmet vilka krav de har på sina PT's. Om gymmet kräver att PT'n gått en FRISK-licensierad utbildning är det t.ex. enbart fysiskt lärarledda utbildningar (som Lic. PT PRO) som genererar denna licens. Om gymmet godkänner EuropeActive-ackreditering (EREPS-registrering) kan du jobba där både efter att ha gått Lic. PT PRO och Lic. PT Online.

STUDIEMATERIAL: Ett djupgående, evidensbaserat och ständigt uppdaterat studiematerial är A och O för att du ska känna dig trygg i svaren du ger ut som PT. Vi har en specialutvecklad studieportal med fokus på pedagogik, som innehåller vårt egenutvecklade studiematerial i form av bilder, filmer, 3D-animationer och text.

FRISK-LICENS: Vill du ha möjlighet att jobba på många av de stora kedjorna i Sverige krävs den nationella FRISK-licensen. Denna licens innebär att vi som skola lever upp till de högst ställda kraven i branschen, och är därmed ett viktigt kvalitetsmärke. Vi har licensierad delegeringsrätt, vilket innebär att alla elever som tar sin PT-licens genom oss per automatik blir godkända av FRISK. Tryck här för att läsa mer om FRISK.

EUROPEACTIVE: Planerar du att jobba utomlands är det till stor hjälp att du genom vår utbildning även blir del av EREPS (European Register of Exercise Professionals) som är en del av EuropeActive. Detta register används av arbetsgivare världen runt för att säkerställa att deras internationella PT's har en utbildning som lever upp till kraven. Vi bjuder på första årskostnaden som en examenspresent!

Hoppas att denna guide besvarat några av frågorna du har. Funderar du fortfarande över vilken utbildning som passar dig bäst hjälper vi dig jättegärna vidare. Tryck på chattikonen till höger för att komma direkt till en av våra studievägledare!

Om utbildningen

Utbildningen består av egenstudier på vår digitala studieportal och beräknas till ca 250 studietimmar. Studiematerialet ingår i priset och består av såväl text, bilder, videos, hemuppgifter, praktik och quiz som andra interaktiva moment. För att få din licens krävs att du gått igenom och svarat rätt på 100% av instuderingsfrågorna i studiematerialet, att samtliga hemuppgifter blivit godkända, att praktiken är genomförd och att du klarat den avslutande teoretiska och praktiska examineringen.

Med vår utbildning till Lic. PT, Online får du en både bred och djupgående kunskap inom följande ämnen:

Anatomi

Vi vet alla att det inom oss finns såväl muskler som skelettdelar och organ. I detta ämne ger vi dig en vetenskaplig grund att stå på i din roll som PT, så att du vet vad de olika delarna heter och vad de består av.

Fysiologi

I detta ämne lär du dig om många av kroppens olika funktioner som på ett eller annat vis är kopplat till träning, hälsa och prestation. Vi pratar bland annat om cirkulationssystemet, nervsystemet och var och hur energi skapas.

Träningsfysiologi

Vad är det som styr resultatet du får av en specifik träningsinsats? Skiljer sig resultatet du får med resultatet någon annan får? Vad menar man egentligen med effektiv träning? Detta och mycket mer lär du dig i detta ämne.

Kost och näringslära

Många av oss har testat att göra någon typ av kostförändring för att få ett visst resultat, varesig det handlat om muskelbyggnad, viktnedgång, energi eller något annat. Efter detta ämne kommer du kunna förklara varför en viss förändring kommer göra att ett specifikt mål uppnås.

Träningslära styrka

Är det bättre med 8 repetitioner än 15 repetitioner om målet är att öka sin styrka? Vilka andra faktorer påverkar träningen? Under detta moment får du en djupgående kunskap kring träning som syftar till att öka styrka.

Träningslära uthållighet

Detta ämne djupdyker i de träningsmässiga skillnaderna mellan att träna för styrka och att träna för uthållighet. Du lär dig även varför denna skillnad uppstår, hur den skapas och hur man i sin tur kan påverka den ytterligare.

Träningslära rörlighet

Vilka resultat får man av rörlighetsträning? Kan man kombinera rörlighetsträning med träning för andra syften? Detta djupdyk i träningslära fokuserar på rörlighet och kommer garanterat ge dig nya insikter.

Analyser och fystester

Få saker är så motiverande som att se en uppåtgående kurva efter otaliga träningstimmar. Det är bland annat därför vi är måna om att du som PT får en verktygslåda med såväl tester som analyser för att göra resultaten mätbara.

Övningar

All träning handlar i slutändan om att utföra olika övningar beroende på vilket mål som ska uppnås. I denna del lär du dig mängder av övningar, vilka muskler som involveras i respektive övning, hur övningarna utförs rent tekniskt och annat som är bra att veta kring varje övning.

Programdesign

I denna del använder vi ditt nya övningsbibliotek och kikar på olika filosofier kring hur du sätter samman övningar för att nå önskat resultat.

Forskning och källkritik

Idag finns det information att hämta överallt, men i takt med ökat informationsflöde ökar även risken för att informationen du tar del av inte stämmer överens med verkligheten. Av denna anledning kommer du i denna del lära dig hur du tar del av information på ett källkritiskt sätt, utvärderar sanningshalt och lär dig såväl hitta som använda dig av vetenskapliga källor.

Online PT

Ingen lär ha undgått att även PT-tjänster går att få via nätet, men vad behöver man tänka på om man vill erbjuda sina PT-tjänster online? Vi har samlat ihop de bästa tipsen, tricksen och verktygen från flera framstående online-PT's i detta kapitel.

Sälj och marknadsföring

Oavsett var och hur du vill nyttja dina träningskunskaper är marknadsföring och sälj platsen allting börjar. Vi har strategier som utvecklats och koncentrerats sedan skolan grundades, och i denna del delar vi med oss av dessa till dig.

Kommunikation

Det är lätt att tänka sig att kommunikation är att prata och skriva, men det finns så mycket mer därtill. Vi vet att bra kommunikation är grunden i att lyckas motivera och engagera, och vill därför ge dig konkreta sätt att bli en mer effektiv kommunikatör.

Hemuppgifter

Under utbildningen kommer du att genomföra en rad olika hemuppgifter på olika teman. Det är allt ifrån att skapa träningsprogram och filma övningar till att intervjua vänner/bekanta och analysera fakta. Alla hemuppgifter rättas av en av våra lärare på skolan, som därefter ger dig feedback för att du ska få maximal utdelning av utbildningen.

Praktik

Innan examineringen är det dags för din praktik, som är din första chans att träna klienter på riktigt. Du genomför totalt 15 träningstimmar med valfritt antal klienter, och skickar löpande in de träningsprogram du skapar till din mentor på skolan (en av våra lärare i teamet) som återkopplar med feedback. Praktiken kan du antingen välja att genomföra på Fitness 24 Seven, varpå vi ordnar de praktiska detaljerna åt dig. Alternativt väljer du att själv fixa praktikplats på ett gym du tränar på (eller kanske planerar att jobba på?). Självklart finns det ingen tidspress på praktiken, utan du väljer själv om du vill träna dina klienter intensivt eller sprida ut dom över tid!

Praktisk Examen

Din praktiska examen består av en PT-timma (inkl. intervju, träningsplanering och träningspass) som du enklast genomför på det gym du utfört din praktik på. Du skickar in en ljud eller videoinspelning av intervju, din träningsplanering i den PDF-mall du jobbar i under utbildningen samt en videoinspelning av träningspasset. Inspelningen kan göras med en vanlig mobilkamera, alternativt kan du välja att genomföra din praktiska examination tillsammans med en lärare i teamet till självkostnadspris. 

Teoretisk Examen

När du svarat rätt på alla instuderingsfrågor samt lämnat in och blivit godkänd på samtliga hemuppgifter (inkl. praktik) så öppnas den teoretiska tentamen upp i studentwebben. Testet består av flervalsfrågor (med samma upplägg som de quiz du kan nyttja som ett studieverktyg under utbildningen), och du väljer själv när (tidigast 4 månader efter start, och senast 12 månader efter start) och var du vill genomföra examineringen. Skulle du inte lyckas med examinationen första gången får du veta vilka områden du behöver plugga vidare på, för att därefter kostnadsfritt försöka igen.

Examinering och licenser

Vi vet att examineringar kan kännas stressiga, och har därför valt att försöka lätta på pressen genom att sprida ut denna del på de hemuppgifter du genomför under utbildningen. Utöver dessa hemuppgifter finns även en teoretisk digital examen på slutet av utbildningen, denna görs hemifrån och kan kostnadsfritt göras ytterligare försök på i den mån man inte skulle lyckas första gången!

Kostnaden för PT Online-licensen ingår i utbildningspriset.

När du licensieras på PT Online får du automatiskt:
– The Academy's PT Online-licens
– Europe Active´s internationella PT-licens

inklusive ett års kostnadsfritt medlemsskap i EREPS (European Register of Exercise Professionals).

Läs mer om licenser här.

Jobb

Att arbeta som personlig tränare är ett väletablerat yrke och efterfrågan på utbildade och licensierade personliga tränare fortsätter att öka då PT-branschen ökat med ca 15 % per år de senaste åren. 

Skulle du trots detta uppleva att du har svårt att hitta jobb garanterar vi att vi efter utbildningen fixar en jobbintervju åt dig på ett gym så nära dig som möjligt och med en ledig tjänst.

Pris och delbetalning

Utbildningen kostar

15 900 SEK inkl moms.

Delbetalning

Behöver du hjälp med finansieringen erbjuder vi i samarbete med Human Finans dig olika alternativ till delbetalning av våra utbildningar. Låna räntefritt och dela upp din betalning upp till 24 månader. Här kan du läsa mer om delbetalning via Human Finans.

14 dagars öppet köp

Du vet väl att du har 14 dagars öppet köp när du bokar din utbildningsplats?  Läs mer om betalning, anmälan och utbildning på vår FAQ.

Vad tycker eleverna?

Vid valet av utbildning så säger Alva att hon ville gå på den bästa skolan – och då föll valet på The Academy. Som så må...
Konståkningstjejen Wictoria Grahn hittade i tonåren en ny passion i träning på gymmet – och ett antal år senare är intre...

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, artiklar, tips, nya kurser/utbildningar och mycket mer.

* Genom att ge oss dina kontaktuppgifter accepterar du vår Personuppgiftspolicy.
 

Förverkliga din dröm om ett yrke inom träning och hälsa!

Vår ambition är att skapa en utbildning som hjälper dig att hitta din nisch och forma din dröm inom träning och hälsa. The Academys utbildare är bland annat författare, forskare och naprapater, med specialistinriktningar inom såväl medicin som idrottsprestation vid sidan om läraryrket. De finns där för dig för att inspirera dig och få dig att förstå att allt är möjligt.

Våra partners

The Academy